מתוך בלוג בתפוז-טיול בעיר- של משה רימר,
על מתקן המראות שבנה אלישע קלי ז"ל, יש הסבר ממצה ומפורט, עם תמונות ותרשימים, מי שרוצה יכול לבוא ל"בית המגן" , המתקן מוצב במרפסת בחוץ.

בשנת 1946 נמנה אלישע קלי בן ה-20 בין מקימי קיבוץ נירים. לאחר תקופה קצרה יצא ללימודי הנדסה בטכניון, אולם חזר לנירים עם פרוץ מלחמת העצמאות והשתתף בהגנתה. הוא זכה לפרסום בזכות מתקן המראות אותו תכנן ובנה תחת אש ההפגזות המצריות, ואשר סייע לשיפור איכות חייהם של מגיני נירים שנאלצו להתגורר במקלט החשוך. בהמשך חייו המקצועיים התמחה אלישע קלי כמהנדס מים, והשתתף בתכנון והקמה של מפעלי מים שונים דוגמת המוביל הארצי.

במחצית חודש יולי 1948, בזמן ההפוגה השנייה, החלו להגיע לקיבוץ נירים מבקרים שונים שבאו לסקור את מצב המתיישבים והדרך בה חיו במהלך הקרבות. מתקן המראות שימש כאטרקציה מרכזית שהוצגה בפני המבקרים כדוגמה לתושיית המגינים תחת אש. אחד מאותם מבקרים היה חבר הפרלמנט הבריטי ריצ'רד קרוסמן, שהיה חבר וועדת החלוקה של האו"ם ונחשב לידיד ישראל.

ריצ'רד קרוסמן, חבר הפרלמנט הבריטי, אמר: "אם המתקן הזה מבטא את יכולתם של המתיישבים אין למצרים סיכוי נגדם".

מה בדיוק היה תפקידו של המתקן שזכה להערכת המבקרים ותואר בהתפעלות כה רבה?

כדי להבין את הדברים, יש להכיר את תנאי חייהם של חברי קיבוץ נירים בתקופה בה עמדו בגבורה בפני התקפות הצבא המצרי. ביום 15 במאי 1948 פלשו המצרים לארץ ישראל, ובו ביום תקפו את נירים. מטר של פגזי תותחים ומרגמות נפל על הקיבוץ, שרוב המבנים בו היו עשויים עץ. באותה עת היו ביישוב כ-40 איש, ואלו שלא שמרו בעמדות ירדו אל המקלט התת קרקעי, אליו הוביל גרם מדרגות בעל זווית בת 90 מעלות.

כדאי מאוד להכנס לקישור המצורף שם יש את התמונות והתרשימים המלאים .
טיול בעיר- בלוג בתפוז-משה רימר- מתקן המראות 
על אלישע קלי -מתוך עתון הארץ- אחרי מות מאת אורי דרומי 
קישור לדף "בית המגן" בפייסבוק