הסרט "בית אבי" – צולם בנירים ביום ההקמה, יש גירסה שמופיעה ב"זורעים במדבר" שכתב בני מיטיב ממיסדי ומקימי נירים. גירסה שנייה שמעתי מפי מיקי כהן ששיחק בסרט כנער בן 16, [בהמשך השנים מיקי כהן היה בחטיבת הנגב וברבות השנים גם הוציא את הספר על חטיבת הנגב עם אנשים נוספים].

מאיר לוין- בשנת 1946 כתב תסריט לסרט בשם "בית אבי" העוסק במאמציו של ילד פליט שואה לחפש אחר הוריו. הסרט צולם בארץ ישראל והושקעו בו כרבע מיליון דולר. לבימויו של הסרט הובא הדוקומנטריסט האמריקני הרברט קליין, עמו היה לוין בקשר עוד מהתקופה בה סיקרו שניהם את מלחמת האזרחים בספרד. בין כוכבי הסרט היה הפסל יצחק דנציגר שניסה את כוחו גם באומנות המשחק. הסרט זכה להצלחה מסוימת בקרב יהודי אמריקה, והביא לתנופה מסוימת בתעשיית הקולנוע בארץ ישראל. הציוד החדיש ששימש את קליין בהסרטה נותר בארץ, ושימש ביצירת סרטי תעודה במשך מספר שנים לאחר מכן.

הספר "בית אבי" יצא לאור בארצות הברית בשנת 1947. ספר נוסף העוסק בפליטי השואה, "אווה" יצא לאור בשנת 1959. בשנת 1950 פרסם לוין אוטוביוגרפיה בשם "החיפוש".

לפי בני מיטיב- צוות ההסרטה הגיע עם בוקר לנקודה בדנגור אחרי ההקמה, עם מכתב בקשה לעזור בהסקטת הסרט. הדבר היה כרוך בפרוק והקמה מחדש של הנקודה כאשר חברי הקיבוץ משמשים בתור סטאטיסטים , בהקמת המבנים מחדש. בהמשך בני מיטיב כותב כל זה שהפילם נשרף והיה צורך לצלמו מחדש באופני הצילום בהוליווד. בנושא התוכן מדובר בפליטה מהשואה שבאה להקים ישוב חדש בנגב .

את גרסת מיקי כהן אביא כאן כלשונה

לסרט "בית אבי"My Father's House
מיקי כהן

בראשית שנת 1946 הגיעה לחופי ארץ- ישראל ספינה כשעל סיפונה מעפילים משארית הפליטה. בין המעפילים היה ילד (דוד הלוי), שהופרד מהוריו במחנה עבודה נאצי ונאמר לו, שאביו חי ונמצא בארץ ישראל. תוך כדי חיפושים אחר אביו של הילד, מובילים יוצרי הסרט את הצופה לאורכה ורוחבה של א"י; בירושלים, בסדום, בתל אביב, ובקיבוצי השרון והגליל. הקטע האחרון של הסרט מתאר הקמתו של קיבוץ חדש בנגב, על ידי אותה קבוצת עולים חדשים.

אלה הם עיקריו של הסרט – תמצית סיפורה של הציונות המעשית.

הסרט מומן על ידי הסוכנות היהודית והופק על ידי אנשי מקצוע מתעשיית הסרטים של הוליווד משנות ה – 50/40 ; הסופר מאיר לוין (תסריט), הרברט קליין (במאי) ופלויד קרוסבי (צלם, זוכה האוסקר על הסרט "בצהרי היום").

אני לוהקתי לסרט בתפקיד מלווהו "הבוגר" של הילד דוד הלוי.

במוצאי יום הכיפורים 6 באוקטובר, 1946 יצאה שיירת משאיות את שערי גבולות "גבולות" כשפניה מוּעָדות לדנגור, שם הקים גרעין "ניר" של השומר הצעיר את קיבוץ נירים. באותו לילה הועלו על הקרקע 11 יישובים במרחב הנגב. באותה שיירה היו 2 משאיות של צוות הפקת הסרט ואני בתוכם. לקחנו חלק בהקמת הצריפים והתקנת גדר – תיל. כל אלה הונצחו בסרט.

כך זכה קיבוץ "נירים" (במיקומו הראשון), לתהילת עולם....

אני מצרף מספר תמונות מהספר שיצא אז, התמונות האלה נמצאות גם במקומות שונים כתמונות מיום ההקמה של נירים בדנגור.

אז איזה גרסה נכונה? העיקר שיש סיפור טוב!

אם למי ממשתתפי העלייה על הקרקע אז... יש השגות ועידכונים נשמח לקבל.

קישור לדף "בית המגן בפייסבוק"