החודש 5 שנים לפטירתו של אלישע קלי, מאנשי נירים/דנגור , "מתקן המראות" המפורסם שבנה אז על מנת להאיר את הבונקרים שוחזר על ידו ונמצא במרפסת של בית המגן. אלישע גם כתב על המים ועל מסעותיו בעולם בשרות תה"ל שנים ארוכות. כאן דברים לזכרו ותמונות של ספריו.
אחרי מות | ד"ר אלישע קלי, ממייסדי קיבוץ נירים, מהנדס מים בכיר, 1926-2010
אורי דרומי
12.02.2010 00:26 עודכן ב: 13:06
דברים רבים וגדולים עשה אלישע קלי בחייו: היה שותף להקמת המוביל הארצי ולתכנון תעלת הימים, חיבר ספרים על מים ושלום, ניהל פרויקטים ענקיים בכל רחבי תבל, ובכל זאת, שמו קשור יותר מכל עם מתקן שבנה בנירים הנצורה בתש"ח.
אלוף (בדימוס) אברהם אדן (ברן), אחד ממגיני הקיבוץ דאז, הניף אחר כך את דגל הדיו באילת והוביל אוגדה מול המצרים ב-1973, ועדיין קולו רועד מהתרגשות כשהוא מתאר איך תחת הפגזה מצרית כבדה בנה אלישע מתקן גאוני בפשטותו, שסיפק תאורה למקלט התת-קרקעי שבו שהו הנצורים: על שני חצאי חבית בפתח העליון של המקלט הוא הציב מראה, שבעזרת משקולת ומצוף שירד עם טפטוף מים מחצי חבית לחברתה, עקבה אחרי מהלכה של השמש והקרינה אור למראה בפתח התחתון, ומשם למקלט פנימה.
אלישע קלי נולד וגדל בתל אביב, וכפלמ"חניק יצא לשער העמקים עם הכשרה מגויסת של השומר הצעיר, זו שבמוצאי יום הכיפורים 1946 הקימה את קיבוץ נירים (דנגור). בשל מחלת אמו שוחרר מהפלמ"ח והחל בלימודי הנדסה בטכניון. כשפרצה מלחמת הקוממיות הוא חזר לנירים, שם תיעדה ביומנה חברה בשם פנינה את העמידה מול הצבא המצרי. היא תהיה לאשתו ולאם ילדיו מיכל ויוסי.
ב-1957 הוא עזב את נירים, עבר לרמת השרון והצטרף לתה"ל (תכנון המים לישראל), וב-1960 נמנה עם הצוות הראשון של תה"ל שיצא לחו"ל לתכנן את מפעלי המים בניגריה שזה עתה זכתה בעצמאותה. עם חזרתו לארץ התמנה כאחראי לתכנון ההפעלה של המוביל הארצי, שנחנך ב-1964. בספרו "המאבק על המים" גולל את סיפור המוביל, ואילו בספרו האוטוביוגרפי "כאן ובארצות רחוקות", תיאר בסגנון משעשע איך זכה עקב כך לקיצור תור לטלפון מחמש שנים לימים ספורים, ואיך בערב פתיחת המפעל קיבל את השיחה הראשונה: מישהו חשב שבתור "האחראי", אלישע היה אמור לדאוג לסנדוויצ'ים.
יהושע שוורץ, מבכירי תה"ל, מספר איך המציא קלי סרגל חישוב לזרימת מים, ששימש את המהנדסים זמן רב, עד שנקלט המחשב הראשון. בהמשך הוא פיתח משאבי מים בקוריאה, ייעץ וניהל פרויקטים בג'מייקה, ניקרגואה (עד להפיכה הסנדיניסטית), ברזיל, פנמה, ונצואלה, קולומביה, הרפובליקה הדומיניקנית והאיטי. בין לבין השלים דוקטורט בקליפורניה, ובעקבות ביקור סאדאת הגה רעיון להוביל מים מהנילוס להשקיית צפון סיני ורצועת עזה (על כך בספרו "מים בשלום").
בשנות ה-80 היה קלי שותף לתכנון תעלת הימים, אלא שבניגוד לעמדת תה"ל, שגרסה תעלה ים תיכון-ים המלח, הוא חשב שעדיפה תעלה ים סוף-ים המלח, מתוך התחשבות בירדנים. הוא אף צייד את שמעון פרס בתוכנית שכזאת לקראת פגישתו הסודית עם המלך חוסיין. כמי שתמיד עמד על שלו, הוא פירסם את עמדתו בעיתון, נאלץ עקב כך לפרוש, והצטרף לחברת BEC של חיים בן עזרא, אף הוא ותיק תה"ל. בן עזרא סבור, כי "בתחום המים בישראל, בין 1960-1990, הוא היה המוביל מבחינת ההבנה, העומק ורוחב היריעה".
מספריו:
כאן ובארצות רחוקות
סיפורים אוטוביוגרפיים וכאלה של מהנדס ישראלי
מים בשלום
משאב במחסור ; המים בישראל ובאזור אלישע קלי